Hasan ÇANKAYA - " Teknoloji Dünyasındaki değişim" adlı yazısı

20 Şubat 2025
Hasan ÇANKAYA -  " Teknoloji Dünyasındaki değişim"  adlı yazısı

O GÜN GELDİ !

          Normalin normal olmadığı, ölenin aslında ölmediği gördüğün senin sen olmadığın, ölmeden de öteki dünyaya gidebileceğin gibi kavram üstü kavramlar ile yaşamaya hazır mısınız ?

    Bugün ve bundan sonraki yıllarda  coğrafya kader olmaktan çıkıyor. Teknolojiye yatkınlık kaderi belirleyecek. 

           Tüm sektörlerin baş döndürücü değişikliğine en büyük sebep elbette  bilişim dünyasındaki  fırtınalardır.  Geçmişteki  ihtiyaçlar teknolojinin gelişmesine sebep olurken, şimdilerde konforlu yaşam, daha az zaman ve enerji ile daha çok erişime ve lüx denilecek  ihtiyaçlarımıza cevap verme çabası teknoloji çılgınca bir yerlere sürüklemektedir.

     Bu değişim  dönüşümde ülke ve birey olarak etken miyiz yoksa edilgen miyiz  ? Asıl olan bu sorudur

     Ülke ve birey olarak teknoloji üreticisi olmadığımız sürece yarınlarımıza umutla bakamayız. Konu  bu kadar önemli mi ?  Gelin,  saygınlığı uluslar asında kabul gören araştırma şirketi  Gartner’in istatistiklerine beraber bakalım.

  • 2030 yılında teknolojinin ve özellikle yapay zekanın üretimde yaygınlaşması sonucunda 800 milyon insan işini kaybedecek. Aralarında mühendislerinde olacağı bu işsizler ordusu tüm ülkelerin en büyük sorunu haline gelecek.
  • Mevcut mesleklerin % 80 i yok olacak.
  • Şu anda tüm dünyada en popüler ilk yüz mesleklerin ilk sekizi, bilişim teknolojileri meslekleridir.
  • Alman otomobil fabrikaları her geçen gün üretime robotları entegre ederek daha ucuza ürün üretme çabası, on binlerce çalışanın  işten çıkarılması ile sonuçlandı. Bu durum sosyolojik ve insani olarak çok rahatsız edici olsa bile yapacak hiçbir şey yok maalesef. 

           Düne kadar  “üretmezsek başaramayız”   deyişi şimdilerde ise  “ üretime yapay zekayı ve robotları entegre etmezsek başaramayız” şeklinde değişiyor. Çünkü robotla üretim yapmayan bir üretici  robotla üretim yapan bir üretici ile ne kadar rekabet edebilir ki ?

   

       Peki ne yapmalıyız ? 

 

        İlk atılacak adım elbette eğitimle olmalı.  Çok acil olarak eğitim sistemimizi bu stratejilere göre yeniden planlamalıyız. Genç nüfusa sahip ülke insanını yazılım, yapay zeka dahası bilişim alanlarına yönlendirip hem kendi geleceklerini,  hem de ülkemizi yarınlara diğer dünya ülkeleri arasında edilgen değil etken bir konuma taşımalıyız.

        En başarılı beyinleri Tıp Fakülteleri yerine bilişim mesleklerine yönlendirme zamanı geldi geçti bile.

        Üretim faaliyetlerinde bulunan tüm sektörleri ve paydaşları bu beklenen değişim kasırgasına hazırlamalı. Üreticiler, robotla, yapay zeka ile, otonom sistemleri ile dahası insansızlaştırılmış  araçlarla üretim proseslerini değiştirmeli.

      Tüm ülke sanayisi ve üreticileri bu mihverde  SWOT analizlerini yeniden  güncellemeli.  Yoksa mevcut üretim prosesleri ile rekabet edemeyen imalat ve sanayimiz  eriyip yok olacak.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                   Hasan ÇANKAYA

                                                                                                                                                                                                                                                              hasan@ilkem.com.tr