Neler Geldi, Neler Geçti Şu Bilişim Sektöründen...

05 Kasım 2015
Neler Geldi, Neler Geçti Şu Bilişim Sektöründen...

Başlarken “Bilişim Sektörü” diye bir kavram yoktu Türkiye’de. Bu tür işlerle uğraşanlara “Bilgisayarcı” denirdi, çorapçı, kazakçı, börekçi, sucu gibi dilimizin isimden isim türetme eki olan “cı” takısının teknolojinin arkasına eklenmesiyle bir meslek grubu oluşturulmuştu. Kalite, sektöre emek veren kişi ve kuruluşların üstün eforlarıyla yükseldi, ve aldığımız eğitimim hakkını verebilecek bir sektör doğdu, “ Türkiye Bilişim Sektörü” ve yeni jenerasyon, bu teknolojinin en ince ayrıntısıyla kullanılıp yönetildiği, üretildiği ve geliştirildiği bir zeminde hünerlerini gösterebilecekler artık. Platform oluşturuldu, çok çetin yollar kat edilerek elbette ki. Başlangıç yıllarında firmaların sayısı bir çığ gibi artıyordu.

Firma sahipleri ile çalışanların yaşları birbirine çok yakın olması ve sektörün henüz oturmuş bir altyapısı ve geçmişinin olmamayışı, çalışan kesimin patron olabilme arzusunu tetikliyordu.. En küçük bir harekette , çalıştığı şirketten ayrılıp kendine şirket açma eylemi çok fazla sayıda gerçekleşiyordu. Ben de bu seyirde aynı yolu seçmiş, çok büyük bir kuruluşta programcı olarak çalışırken, müdürüm bana kendi tekliflerini yazdırıp, müşterilere beni kurye olarak teklifleri götürmemi istediği için sinirlenmiş, teknik servisten samimi bir arkadaşımın da kafasını çelerek şirket kurmuştum. Daha yaş yirmibir ve elimde artık bir çek koçanım vardı. Hayatımda çek yazmışlığım yok elbette ki o saate kadar. Süper bir duyguydu ama, özgüven patlaması yaşıyordum gittiğim her yerde. Çek koçanı elimde veya gömleğimin cebinde görünsün diye yarısı dışarda çok gezmişimdir desinler diye.. Neyse çeklerin birin yazıyor mal aldığım yere veriyor, diğerini yazıyor yemek yediğimiz lokantaya veriyordum. O çekleri yazarken aldığım hazzı, bir süre sonra karşılıksız oldukları için merkez bankasının uyarısından korktuğum duygu ile aynı şiddette olduğunu söyleyebilirim.. Çekleri yazdık yazdık, sıra ödemeye gelince nasıl yani, patır patır bankada çeklerimin arkası yazılıyor, çekin arkasının yazılmasının ne sakıncası olabilir ki diyebilecek kadar bilinçsiz olduğum o günlerde, onaltı adet çekim yazılmıştı. Banka beni çağırdı tabi, kızım sen herhalde sakız alırken de çek yazıyorsun, bu ne hal, okul defteriyle karıştırdın herhalde.. şimdi sana on gün süre bu çeklerin hepsini ya ödersin , ya hapse girersin dedi... Dizlerimin bağı çözüldüğü andı o an... O çekleri öderken, hayatımda ilk defa abimden oturaklı bir tokat dahi yemiştim..

Bunları anlatmamın sebebi, artık sektörümüz bilinçlendi, çok kişi birbirini tanıyor sektör içerisinde ve bir dostluk zinciri ile bağlılık bile var. Sektörümüzü oluşturan kişiler, şimdi duayenler olarak bu sektörün kalitesini arttıracak bir takım dernekler , örgütler ve eylemler yapmaktadır.. Nacizhane sektörde yirmi yılını tamamlamış bir mühendis olarak ben de ;sektörümü destekleyici her tür hareketin ve olgunun içerisinde yer almak arzusundayım. Yapılan bu dernekleşme, hem iş kalitemizi arttıracak, haksız rekabeti ortadan kaldıracak bir dizi eylem planınna sahiptir. Bilerek ödeme sorunu yaşatacak birtakım kötü niyetli çakal kişilerin eylemlerini gerçekleştiremeyecekleri bir olgu oluşacak, böylelikle kimsenin hakkıyla kazancının batak kişilerin eline geçmesi önlenecektir. Bilişim Sektörünün hep Network ve Altyapı kısmıda yer almam nedenle bizim taraftaki derneklere desteğimi verebiliyorum, tabi ki gerek yazılım hırsızları gerekse donanım üçkağıtçılarına da karşı bir tutum sergilememiz gerekiyor ,ama fili olarak şahsen Network alanındaki oluşumları destekliyorum..Çok olmadı ,Network sektörünün duayenlerinin üstün çabalarıyla kurdukları bir dernekten söz etmek istiyorum; Derneğimiz, kısa adı BASİD (Bilişim Altyapı Sistemcileri Derneği).Derneğimizin amacı, bilişim sektöründe (bilgi ve iletişim teknolojileri, ağ teknolojileri, altyapı sistemleri, sektöre yönelik donanım ve yazılım üretimi, ses, veri, görüntü sistemleri) şirketlerinin oluşturduğu iş kolunu temsil eden bir sektör derneğidir. Sektörümün gelişiminde çok büyük bir katkı sağlayacağından emin olduğum bir oluşumdur, haksız rekabetin olmadığı ve katılımcı firmaların profil kabiliyetleri ile değerlendirileceği bir oluşuma katılmak isterseniz www.basid.org adresinden tüm bilgileri elde edebilirsiniz. Destekleriniz ile büyüyeceğiz. Saygılarımla,

PINAR KABİL

pinar.kabil@erete.com.tr